TWEE MILITAIREN OMGEKOMEN IN AFGHANISTAN

In Afghanistan zijn vanmorgen vroeg twee Nederlandse militairen omgekomen. Het voertuig waarin zij zaten reed op een geïmproviseerd explosief. Het gaat om de 22-jarige soldaat der eerste klasse Schouwink en de 23-jarige eerste luitenant Van Uhm. De laatste is de zoon van de gisteren aangetreden commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.Bij de aanslag raakten ook twee militairen zwaargewond. 

001e

Het betreft een 20-jarige soldaat der eerste klasse Norden en een 25-jarige korporaal der eerste klasse Hack. De toestand van de soldaat is kritiek. Hij wordt op dit moment behandeld in het hospitaal van Tarin Kowt. De situatie van de korporaal is stabiel. Alle militairen zijn afkomstig van het 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo.

Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman maakte dit zojuist tijdens een persconferentie in Den Haag bekend.

De aanslag vond plaats op ongeveer twaalf kilometer ten noordwesten van Kamp Holland.   De eenheid waartoe de slachtoffers behoorden, maakte deel uit van een grotere gecoördineerde operatie die gisteravond is beëindigd. Deze had tot doel om de situatie rond dit gebied beter in kaart te brengen. De eenheden waren onderweg terug naar Kamp Holland. Op het moment van de aanslag zaten alle slachtoffers in hetzelfde voertuig.

Er is op dit moment geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de aanslag specifiek gericht was tegen de eerste luitenant Van Uhm.

Gepubliceerd op 18-apr-2008 om 11:05:27 Europe/Berlin


Nederlanders omgekomen in Uruzgan


De 23- jarige zoon van de donderdag aangetreden Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is vrijdag omgekomen in Uruzgan. Bij de aanslag met een bermbom kwam ook de 22-jarige soldaat Mark Schouwink om het leven. Twee anderen raakten zwaargewond. Dat maakten minister van defensie Eimert van Middelkoop en plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman vrijdag bekend op een persconferentie.
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Woordvoerder Qari Yousef Ahmadi zei dat de Taliban bewust een aanslag op het leven van de zoon van Van Uhm hebben gepleegd en dat zij de Nederlandse militairen zullen blijven bestrijden. Meulman zei eerder dat er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat de aanslag specifiek tegen luitenant Dennis van Uhm was gericht. "De dreiging van bermbommen is in Uruzgan altijd aanwezig ", zei Meulman.


Gewonden

De vier Nederlanders patrouilleerden twaalf kilometer ten noordwesten van Kamp Holland in Tarin Kowt en waren op weg terug naar het kamp. Op het moment van de aanslag, 05.00 uur Nederlandse tijd, zaten alle slachtoffers in hetzelfde voertuig. De eenheid waartoe zij behoorden maakte deel uit van een operatie die donderdag werd beëindigd. Het doel van de operatie was de situatie in het gebied beter in kaart te brengen.

jeepermelo

Mark bij " zijn " jeep vlak voor vertrek naar Uruzgan

De 20-jarige soldaat Norden verkeert in kritieke toestand en wordt behandeld in het militaire hospitaal in Tarin Kowt. De toestand van de 25-jarige korporaal Hack is stabiel. Alle militairen zijn afkomstig van het 45e pantserinfanteriebataljon, dat is gelegerd in Ermelo. De families van de slachtoffers zijn ingelicht.  Van Middelkoop heeft vrijdagochtend de ministerraad ingelicht. "De mededeling is in grote verslagenheid aangehoord." Hij heeft zijn deelneming aan de families van de slachtoffers overgebracht. De bewindsman heeft generaal Van Uhm gevraagd zich voorlopig te 'concentreren op zijn persoonlijke omstandigheden'.

Het contrast met de gebeurtenissen van donderdag had niet groter kunnen zijn, zei Van Middelkoop. Van Uhm nam toen met veel feestelijk ceremonieel het commando over de krijgsmacht over van generaal Dick Berlijn.

Nederland heeft 1650 militairen in Afghanistan. Sinds de missie in de zomer van 2006 van start ging zijn zestien, militairen om het leven gekomen.

Medeleven Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de twee Nederlandse militairen die vrijdagochtend zijn omgekomen in de Afghaanse provincie Uruzgan. "Ik denk aan de twee families die het ergste meemaken wat je kunt meemaken: het verliezen van een kind", zei Balkenende op zijn wekelijkse persconferentie.


Pas bij de vierde wagen knalt het

ACHTERGROND, Van onze verslaggever Noël van Bemmel
gepubliceerd op 19 april 2008 08:25, bijgewerkt op 19 april 2008 08:27

AMSTERDAM - Het leek Defensie een mooi fotomoment: vader Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, die zijn zoon Dennis (23) een herinneringsmedaille opspeldt na terugkeer uit Uruzgan. Tot die tijd mocht niemand weten dat de zoon van ’s lands hoogste militair in het gebied was als pelotonscommandant. Vrijdag sneuvelde Dennis, samen met soldaat Mark Schouwink (22), toen zij met hun open terreinwagen op een bermbom reden.

overnight

Overnight standing peloton Mark op 17 april 2008

‘Hij maakt zich zeker zorgen over zijn zoon’, zei brigadegeneraal Marc van Uhm vorige week in een gesprek over de aanstaande promotie van zijn drie jaar oudere broer Peter van Uhm. ‘Zoals iedere vader met een kind in Uruzgan.’ Viersterrengeneraal Van Uhm accepteerde donderdag het bevel over de Nederlandse Strijdkrachten. Hij stond daar in de wetenschap dat het peloton van zijn zoon op hetzelfde moment een operatie uitvoerde in een relatief gevaarlijk gebied. De familie Van Uhm heeft zich met succes ingespannen om de uitzending van hun zoon uit deze krant te houden. Zij vreesden dat de Taliban actief op zoek zouden kunnen gaan naar eerste luitenant Dennis. Defensie zegt voorlopig geen aanwijzingen te hebben dat de bermbom specifiek voor hem bedoeld was.

Het infanteriepeloton van Dennis werd afgelopen dagen ingezet om de westzijde van het zogeheten Deh Reshan-gebied beter in kaart te brengen. Daarbij waren meer pelotons betrokken, omdat de weerstand hier fors kan zijn. In de omgeving van het dorpje Khorma worden geregeld bermbommen gevonden en hinderlagen bestreden. Op de terugweg naar Kamp Holland reed het vierde voertuig op een bom. Daarin zaten pelotonscommandant Van Uhm en soldaat der eerste klasse Schouwink, maar ook soldaat der eerste klasse Norden (20) en korporaal der eerste klasse Hack (25). De laatste twee raakten gewond; de toestand van Norden is kritiek. De militairen waren enkele weken eerder begonnen aan hun uitzending. Zij maken deel uit van het 45ste infanteriebataljon uit Ermelo. Luitenant Dennis was, ondanks zijn jonge leeftijd, een ervaren pelotonscommandant. Eerder diende hij in Irak en in de luchtmobiele brigade. ‘Een echte infanterist’, zegt een collega. ‘Net als zijn vader, maar dan groter en sterker.’ Vader en zoon hadden veel contact, vertelde eerder Marc van Uhm.

Bewust doelwit Taliban

zaterdag 19 april 2008 | 03:26 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:25

 DEN HAAG - De twee Nederlandse militairen, onder wie de 22-jarige soldaat eerste klasse Mark Schouwink uit Hengelo, die gisterochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan door een bermbom om het leven kwamen, reden in een open ongepantserde terreinwagen. Dat meldt Defensie. Het andere slachtoffer is de 23-jarige Dennis van Uhm, zoon van de donderdag aangetreden Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm. Twee andere militairen, de in kritieke toestand verkerende soldaat eerste klasse Toninho Norden (20) en korporaal eerste klasse Roger Hack (25), raakten bij de aanslag gewond. Het viertal maakte deel uit van het 45e pantserinfanteriebataljon uit Ermelo.

killerDe Taliban heeft bij monde van woordvoerder Qari Yousef Ahmadi bekend gemaakt dat het de zoon van de bevelhebber 'bewust als doelwit had gekozen'. De Taliban zou op de hoogte zijn geweest van zijn lokatie. Defensiespecialist Ko Colijn van de Erasmus Universiteit in Rotterdam noemt de mogelijkheid van een gerichte aanval op Dennis van Uhm huiveringwekkend: "Als het géén toeval was, zou dat betekenen dat de Taliban informatie heeft over wanneer de troepen de poort uitgaan en langs welke route zij rijden". Colijn sluit niet uit dat dat het geval is.. 

Defensie benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat de actie specifiek was gericht tegen de zoon van generaal Van Uhm.