AFSCHEIDSCEREMONIE KAMP HOLLAND

Op Kamp Holland in Afghanistan is zondagochtend 20 april om 09.00 een herdenkingsdienst gehouden voor de twee militairen die afgelopen vrijdag door een aanslag om het leven kwamen.Bij het binnenkomen van de grote tent klonken de tonen van Dire Straits’ Brothers in Arms. Behalve de Nederlandse collega’s waren er ook Australische en Amerikaanse collega’s aanwezig. Tijdens de dienst spraken commandant Task Force Uruzgan, kolonel Richard van Harskamp, commandant Battlegroup, Overste Cees de Rijke, dominee Wim Bos en humanistisch geestelijk verzorger Sietse Sinnema de aanwezige militairen toe.

walk

De lichamen van de soldaat Mark Schouwink en de luitenant Dennis van Uhm werden na de dienst achter op een open vrachtwagen (zogeheten viertonner) in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. De wagen werd begeleid door militairen van de eenheid van de overledenen. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland stonden ruim achthonderd collega’s opgesteld voor een laatste (militaire) groet. Bij het Australische transportvliegtuig (C130) werden de kisten door de naaste collega’s het vliegtuig ingedragen. Op het moment van het binnengaan van Mark en Dennis vlogen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in de zogeheten ‘Missing man formation’ over de aangetreden militairen. Als allerlaatste groet vloog de C130 over het kamp weg richting Nederland.

kist

Op de verschillende bases in Afghanistan zijn condoleanceregisters geopend om de Nederlandse militairen de gelegenheid te geven hun omgekomen collega's Mark Schouwink en Dennis van Uhm te gedenken. De papieren registers liggen op Kamp Holland, Camp Hadrian en Kandahar Airfield. Er staan foto's bij van de twee gesneuvelden.


Kippenvel bij de laatste groet

Wrang is dat ik het er met Dennis nog over heb gehad vorige week. De manier is laf maar helaas keiharde waarheid in dit gebied," schrijft militair Johan in zijn dagboek op internet over de bermbommen die eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink vrijdag fataal werden. "Woorden schieten uiteraard te kort."

Veel militairen die dienen in Uruzgan vertellen op internet over hun belevenissen om het thuisfront te informeren. Sinds vrijdag zijn de verslagen droef, maar vastberaden. Er wordt onder meer stilgestaan bij de drukbezochte herdenkingsdienst voor de gesneuvelde militairen, gisteren in Uruzgan.

De lichamen van Mark Schouwink en Dennis van Uhm worden na de dienst achter op een open vrachtwagen in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. Militair Gerard: "Er klinken commando’s en men brengt de eregroet als de wagen passeert. Op de achtergrond worden vier saluutschoten gelost met mortieren ter ere van de omgekomen infanteriecollega’s."

op weg

Naaste collega’s dragen de kisten een Australisch C-130 transportvliegtuig in. Op het moment van het binnengaan van Mark en Dennis vliegen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in een zogeheten ‘Missing man formation’ over de aangetreden militairen. "Op dat moment krijg ik kippenvel op mijn armen en denk ik aan de twee jonge collega’s, 22 en 23 jaar, die daar in het vliegtuig liggen! Vol goede moed en jeugdig bravoure zijn ze aan hun taak begonnen. Abrupt is daar een einde aan gekomen, weggerukt van dit aardse leven in de bloei van hun leven! Dit hoort ook bij het militair zijn. Ik hoop dat dit eerste en de laatste keer is dat ik hier heb gestaan."

(AD, 20 april 2008)

Gepubliceerd op 20-apr-2008 om 23:50:32 Europe/Berlin in Aanslagen/Attacks, IED's, Kamp Holland, Tarin Kowt, Nederlandse ISAF-gesneuvelden / Dutch ISAF soldiers Killed in Action (KIA), Task Force Uruzgan/TFU general info | Permanente link | Reacties (0)

Afscheidsceremonie op Kamp Holland

TARIN KOWT - Onder ruime belangstelling van Nederlandse, Australische en Amerikaanse collega's is zondagochtend op Kamp Holland een herdenkingsdienst gehouden voor de twee gesneuvelde Nederlandse militairen. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Bij het binnenkomen van de grote tent klonken de tonen van Dire Straits' Brothers in Arms. Tijdens de dienst spraken onder anderen commandant Task Force Uruzgan kolonel Richard van Harskamp, dominee Wim Bos en humanistisch geestelijk verzorger Sietse Sinnema de aanwezige militairen toe.
De lichamen van soldaat Mark Schouwink en luitenant Dennis van Uhm werden na de dienst achter op een open vrachtwagen in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. Militairen van de eenheid van de overledenen begeleidden de wagen. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland stonden ruim achthonderd collega's opgesteld voor een laatste militaire groet.
Naaste collega's droegen de kisten een Australisch C-130 transportvliegtuig in. 

jori

Op het moment van het binnengaan van Mark en Dennis vlogen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force in een zogeheten 'Missing man formation' over de aangetreden militairen. Als allerlaatste groet vloog de C-130 over het kamp.


bij elkaar