Gesneuvelde militairen naar Nederland

DEN HAAG -  De lichamen van de in Uruzgan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink keren zondag terug naar Nederland.

vertrek uruzgan


Naar verwachting landen zij in de loop van de avond met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven, aldus het ministerie van Defensie. Daar worden zij met een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Gesneuvelde militairen terug in Nederland

EINDHOVEN -  De lichamen van de in Afghanistan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn zondagavond in Eindhoven aangekomen. Na een korte ceremonie zijn zij overgedragen aan hun familie en naasten. Dat heeft een woordvoerder van Defensie zondag gezegd.

Acht militairen droegen de kist van Mark Schouwink uit het toestel. Onder de dragers van de kist van luitenant Dennis van Uhm bevonden zich ook drie vrienden. Een tamboer ging elke kist voor. Ongeveer 180 militairen van de 43ste gemechaniseerde brigade vormden op de vliegbasis een erehaag. Onder hen waren zes collega's van hun peloton uit Uruzgan die met Mark Schouwink en Dennis van Uhm zijn teruggevlogen uit Afghanistan.
aankomst

Bij de aankomst in Eindhoven werden zij in aanwezigheid van de familie Van Uhm ontvangen door plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman, commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee en commandant Mart de Kruif van de 43ste gemechaniseerde brigade. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Dennis van Uhm (23), zoon van de vorige week aangetreden commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan. Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Zij zijn zaterdag opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45ste pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland in Ermelo, een onderdeel van de 43ste gemechaniseerde brigade


Gesneuvelde militair teruggevlogen

20-4-2008 16:28:16

Zondagavond werd het stoffelijk overschot op luchthaven Eindhoven overgedragen aan zijn familie. Maandag om tien uur wordt het condoleanceregister in het stadhuis van Hengelo geopend. Schouwink en Van Uhm kwamen vrijdag in Afghanistan om het leven door een bermbom.

Gesneuvelde militairen terug bij nabestaanden

Terwijl de krijgsmacht rouwt om het verlies van twee militairen, roept de vakbond om meer steun van Navo-landen voor de missie in Uruzgan. De lichamen van de in Uruzgan gesneuvelde Dennis van Uhm en Mark Schouwink zijn gisteravond teruggekeerd in Nederland. Zij landden met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven. Daar werden zij na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden.

vliegtuig

Overdracht in Minhad ( Verenigde Arabische Emiraten )

Onder hen was ook Peter van Uhm, de donderdag aangetreden commandant der strijdkrachten en vader van de omgekomen Dennis. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind deze week plaatsvinden. Eerste luitenant Dennis van Uhm (23) en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een aanslag met een bermbom. Zij kwamen terug van een verkenning bij Deh Reshan. Volgens de Amerikaanse terrorisme-specialist Laura Mansfield was de aanslag een wraakactie vanwege de anti-islamfilm ’Fitna’ van Geert Wilders. De taliban zouden dat op hun website verklaard hebben.

minhad

Overdracht in Minhad ( Verenigde Arabische Emiraten )

De twee militairen die bij de aanslag zwaargewond raakten, werden zaterdag al overgevlogen naar Nederland. Zij zijn opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Onder ruime belangstelling van Nederlandse, Australische en Amerikaanse collega’s werd gisteren op Kamp Holland in Uruzgan een herdenkingsdienst gehouden voor de twee gesneuvelde Nederlandse militairen. 
De militaire vakbond AFMP vindt dat Nederland in Afghanistan meer militaire steun moet krijgen van andere NAVO-landen. Volgens  AFMP-voorzitter Wim van den Burg bewijzen de vele aanslagen met bermbommen dat er te weinig militairen zijn om het gebied te controleren. Een groep Afghaanse militairen is begonnen met een speciale opleiding in technieken om de dreiging van mijnen en andere geïmproviseerde explosieven, zoals bermbommen, tegen te gaan.

Gesneuvelde militairen terug in Nederland

zondag 20 april 2008 | 22:44 | Laatst bijgewerkt op: zondag 20 april 2008 | 23:52

De lichamen van soldaat Mark Schouwink en luitenant Dennis van Uhm werden na de herdekingsdienst in Kamp Holland in Afghanistan achter op een open vrachtwagen in met de Nederlandse vlag bedekte kisten vervoerd. Foto ANP

EINDHOVEN (ANP) - De lichamen van de in Afghanistan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn zondagavond in Eindhoven aangekomen. Na een korte ceremonie zijn zij overgedragen aan hun familie en naasten.

Dat heeft een woordvoerder van Defensie zondag gezegd. Acht militairen droegen de kist van Mark Schouwink uit het toestel. Onder de dragers van de kist van luitenant Dennis van Uhm bevonden zich ook drie vrienden. Een tamboer ging elke kist voor.

Ongeveer 180 militairen van de 43ste gemechaniseerde brigade vormden op de vliegbasis een erehaag. Onder hen waren zes collega's van hun peloton uit Uruzgan die met Mark Schouwink en Dennis van Uhm zijn teruggevlogen uit Afghanistan.

Bij de aankomst in Eindhoven werden zij in aanwezigheid van de familie Van Uhm ontvangen door plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman, commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee en commandant Mart de Kruif van de 43ste gemechaniseerde brigade. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Dennis van Uhm (23), zoon van de vorige week aangetreden commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan.

Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Zij zijn zaterdag opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45ste pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland in Ermelo, een onderdeel van de 43ste gemechaniseerde brigade.


Gedode militairen overgedragen

maandag 21 april 2008 | 07:50 | Laatst bijgewerkt op: maandag 21 april 2008 | 08:14

Een militair staat stil bij de dood van zijn collega's Dennis van Uhm en Mark Schouwink. In Kamp Holland, de Nederlandse basis in Afghanistan, is voor hen een condoleanceregister geopend. foto Arief Rorimpandey/GPD
21 apr 2008, 07:43 - EINDHOVEN - De lichamen van de in Uruzgan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn gisteren overgebracht naar Nederland.

Het vliegtuig met de stoffelijke overschotten landde gisteravond op vliegbasis Eindhoven. Daar werden de lichamen met een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.
Dennis van Uhm (23) en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een aanslag met een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan in Uruzgan. Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Zij zijn zaterdag overgevlogen naar Nederland en opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45 pantserinfanteriebataljon dat is gelegerd in Ermelo.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de militairen. Karzai belde met de commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, de vader van de gesneuvelde Dennis. De families hebben de steunbetuiging van Karzai zeer op prijs gesteld, aldus Defensie.

Onder ruime belangstelling van Nederlandse, Australische en Amerikaanse collega's is gisteren op Kamp Holland een herdenkingsdienst gehouden voor de twee gesneuvelde Nederlandse militairen. De Nederlandse militairen in Uruzgan hebben op de bases ook condoleanceregisters getekend om hun omgekomen collega's te gedenken.

Ook kwamen de afgelopen dagen duizenden condoleances op de website van het ministerie van Defensie binnen. Onder de condoleances bevonden zich al boodschappen van de bewindslieden van het departement en ook een blijk van medeleven van de net afgetreden commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn.

De vakbond AFMP vindt dat Nederland in Uruzgan meer militaire steun moet krijgen van andere NAVO-landen. "Als die extra steun uitblijft, moeten we bezien of de prijs die wij met al die mensenlevens betalen, nog opweegt tegen de doelstelling van de missie." Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP waarschuwde voor het afnemen van het draagvlak in de samenleving voor de missie.

Lichamen gedode militairen terug

maandag 21 april 2008 | 03:11 

EINDHOVEN/HENGELO - De lichamen van de gesneuvelde Hengelose militair Mark Schouwink (22) en Dennis van Uhm, zoon van de net aangetreden commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, zijn gisteravond op vliegveld Eindhoven aangekomen en na een korte ceremonie overgedragen aan de familie.

Voor beide militairen geldt dat zij nog maar enkele weken in Uruzgan gelegerd waren. De fatale missie van Mark Schouwink vrijdag was zijn eerste buiten de directe omgeving van kamp Holland. Vanaf vanmorgen tien uur is voor hem in het gemeentehuis van Hengelo een condoleanceregister geopend. De begrafenissen van zowel Schouwink als Van Uhm vinden naar verwachting later deze week plaats.

Bij de aanslag, op twaalf kilometer van het kamp, raakten ook twee andere militairen gewond, soldaat eerste klasse Toninho Norden (20) uit Amsterdam en korporaal eerste klasse Roger Hack (25). Zij arriveerden zaterdag al in Nederland en zijn opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De vier slachtoffers maakten deel uit van het 45e pantserinfanteriebataljon dat is gelegerd in Ermelo.

Op Kamp Holland in Uruzgan hielden honderden Nederlandse, Australische en Amerikaanse militairen gisterochtend een herdenkingsdienst voor hun twee gesneuvelde collega's. Op de site van het ministerie van Defensie stroomden in het weekend duizenden condoleances binnen. Ook op de site van onze krant betuigen velen hun medeleven.

De regeringsfracties CDA en PvdA voelen er vooralsnog niets voor NAVO-landen onder druk te zetten om meer militairen naar Uruzgan te sturen. Daarmee keren zij zich tegen de oproep die de militaire vakbonden AFMP en ACOM het afgelopen weekeinde deden.

Volgens de bonden bewijzen de aanslagen met bermbommen dat de ruim 1700 Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan het gebied niet kunnen controleren. Er zouden nog eens 1600 militairen extra nodig zijn, met name uit andere NAVO-landen.

De vakbonden eisen dat de Nederlandse regering 'met haar vuist op tafel' slaat om extra militairen van andere NAVO-landen. "We kunnen niet een beetje oorlog voeren", aldus AFMP-bestuurder Wim van den Burg. "Er zijn twee keer zoveel militairen nodig in Uruzgan, en dat kan niet alleen vanuit Nederland." Volgens de bonden moet Nederland desnoods dreigen andere missies niet meer te steunen, voordat er versterking komt. De ACOM stelt dat de politiek verantwoordelijk is. "Als die op haar krent blijft zitten, aanvaardt ze willens en wetens het risico dat er door bermbommen doden en gewonden vallen", aldus bestuurder Jan Kleian.

De regeringsfracties PvdA en CDA voelen niets voor druk op de NAVO. Volgens hen geeft de militaire top zelf nog steeds aan dat de missie kan worden uitgevoerd. Het CDA wil dat Afghanistan haast maakt met het opleiden van de eigen politiemacht en wil met de PvdA wachten op een reactie van minister Eimert van Middelkoop (Defensie).

De NAVO maakte gisteren bekend dat 360 Afghaanse militairen zijn begonnen met een opleiding om explosieven, zoals bermbommen, te ontmantelen. Maar zij worden voorlopig niet ingezet in Uruzgan.

Overleden miliatairen terug in Nederland

21-04-2008 Door: Olaf van Dijk

Taliban: Aanslag was vergelding voor Fitna.

De lichamen van de twee militairen die vrijdag door een aanslag met een bermbom in Afghanistan om het leven kwamen, zijn zondagavond aangekomen in Nederland. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, wiens zoon een van de slachtoffers is, was aanwezig op Vliegbasis Eindhoven. Ook de familie van het andere slachtoffer was op de vliegbasis, meldt het ministerie van Defensie.

De lichamen van eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat eerste klasse Mark Schouwink werden verwelkomd door een erehaag van 180 militairen. Onder hen waren zes collega's van het peloton van de slachtoffers. De zes zijn samen met hun overleden strijdmakkers teruggevlogen uit Afghanistan. Na de uitvaart keren zij terug naar het front.


Nabestaanden

Na een korte ceremonie zijn de lichamen overgedragen aan de nabestaanden. Daarbij waren plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Freek Meulman en commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee aanwezig. Ook commandant Mart de Kruif van de 43ste gemechaniseerde brigade waar de slachtoffers onderdeel van waren was present.

In Afghanistan is zondagochtend een afscheidsceremonie gehouden voor de gesneuvelde militairen. Daarbij waren Nederlandse, Amerikaanse en Australische militairen aanwezig. De kisten van de slachtoffers werden in een open vrachtwagen naar het vliegveld gereden. Langs de hele route stonden volgens het ministerie collega's opgesteld voor een laatste groet. Van Uhm en Schouwink kwamen vrijdag in de buurt van Tarin Kowt om het leven. Twee andere militairen in hetzelfde voertuig raakten zwaargewond. Zij kwamen zaterdag aan op Eindhoven en liggen in een militair ziekenhuis.

De Taliban zegt dat de dodelijke aanslag een vergelding is voor de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders. Dat meldt de Amerikaanse terrorismecoördinator Laura Mansfield. Volgens haar staat er in het Arabisch op de webstite van de Taliban: 'De aanval was één van de acties om wraak te nemen voor de beledigende film.'