door onze correspondent
HENGELO
De voetballers van vv Tubantia in Hengelo zijn
in diepe rouw gedompeld door de dood van soldaat Mark Schouwink.
Iedereen
binnen de club kent de 'Schouwinks'. "Op deze manier komt de oorlog wel
heel dichtbij", reageert secretaris Rene Verhoef aangeslagen.
De familie Schouwink is een begrip bij de club. Vooral omdat vader Gerard er sinds mensenheugenis voetbalt. Mark was in het verleden lid, maar broer Ruud speelt nog in het zelfde team als zijn vader. Verhoef heeft zijn teamgenoten nog niet kunnen spreken: "Toen ik rond het middaguur op het nieuws de achternaam hoorde, wist ik meteen hoe laat het was."
Na het basisonderwijs aan de Hengelose Schoolvereniging doorliep Mark Schouwink, 22 jaar geworden, tot zijn 16e de mavo van de scholengemeenschap Bataafse Kamp.
Mark ( staand
) en zijn broer Ruud
zaterdag 19 april 2008 | 10:32 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:34
Een ‘geel persoon’ op het kleurenpalet. „Niet cijfermatig, maar sociaal, rustig en open." Zo omschrijft zijn goede vriend Nick de vrijdag in Uruzgan gesneuvelde soldaat eerste klas Mark Schouwink (22). „ Je kon altijd met problemen bij hem terecht", schetst de jonge Hengeloër. Mark stamt uit een echte voetbalfamilie. Tot vier jaar geleden speelde hij bij voetbalvereniging Tubantia in Hengelo. Hij viel de laatste paar jaar regelmatig in bij het veteranenelftal van vader Gerard en zijn oudere broer Ruud. De wedstrijd van dat elftal, het tiende, voor zondag, werd eerder deze week al afgelast. De tegenstander had onvoldoende spelers. Tubantia- voorzitter Peter Leferink werd vrijdag overvallen door het trieste nieuws. „We hebben voor vanmiddag ( vrijdag, red.) een sponsorloop opgezet. De organisatie is in volle gang, die gaat door. Uiteraard staan we stil bij deze zeer tragische gebeurtenis. We nemen een moment stilte in acht, uit respect voor Mark en als steun voor zijn vader en broer.” Tubantia bekijkt nog of de elftallen met rouwbanden spelen.
Mark zat op de toenmalige Kohnstamm-basisschool, bij de Kasbah in Groot Driene. Volgens een vriend bezocht hij daarna meerdere middelbare scholen. Hij haalde in 2001 het mavo-diploma, aan OSG Bataafse Kamp in Hengelo. „Hij haalde het diploma met goede cijfers”, achterhaalt een medewerker aan de hand van een oude klassentabel. Na de mavo zou hij het ROC van Twente aan de Sportlaan Driene hebben bezocht, om enkele jaren geleden voor defensie te kiezen.
Marks familie stelt geen prijs op mediacontact. Dat liet Defensievoorlichting desgevraagd weten. Wel werd zijn portret beschikbaar gesteldvrijdag 18 april 2008 | 12:42 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:27
HENGELO - De 22-jarige soldaat der eerste klasse Mark Schouwink uit Hengelo is vrijdagmorgen in Afghanistan gesneuveld . Het voertuig waarin hij zat reed op een bermbom. Daarbij is ook de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten Peter van Uhm omgekomen. Daarnaast vielen er twee zwaargewonden, van één van hen is de toestand kritiek. Dat heeft plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman vrijdag bekendgemaakt. De vier slachtoffers zaten allen in één voertuig toen die om 5 uur Nederlandse tijd op een ongeïdentificeerd explosief (IED) reed, ongeveer 12 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. Hun eenheid keerde terug naar de basis na een grotere verkennende operatie in de buurt van Deh Reshan, die donderdagavond werd beëindigd. De familie van de betrokken militairen is inmiddels op de hoogte gebracht. Allen maakten deel uit van het 45 pantserinfanteriebataljon in Ermelo.
In actie tijdens de ISAF Missie
Door
de explosie
kwamen naast eerste luitenant
Dennis van Uhm (23) ook soldaat der eerste klasse Schouwink (22) om het
leven.
De soldaat der eerste klasse Norden (20) en korporaal der eerste klasse
Hack
(25) liepen ernstige verwondingen op. Zij worden verpleegd in het
hospitaal op
Kamp Holland. De situatie van Norden is kritiek. Hack is stabiel.
Volgens Meulman is er
vooralsnog
geen enkele aanwijzing dat de aanslag met de bermbom specifiek gericht
is
geweest tegen de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten. Hij
wees
erop dat IED's een veel gebruikt wapen zijn in Afghanistan.
„Hoewel veel IED's
onschadelijk worden gemaakt is het gevaar nooit uit te
sluiten”, aldus Meulman.
Twee weken geleden raakten elf militairen gewond door twee aanslagen.
Een van
hen verloor zijn benen en ligt nog steeds in kritieke toestand in het
militair
ziekenhuis in Utrecht.
Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft direct het kabinet
ingelicht,
waarin met grote verslagenheid is gereageerd. Het contrast tussen de
feestelijke commando-overdracht een dag eerder van Dick Berlijn naar
Van Uhm en
de gebeurtenissen nu, had niet groter kunnen zijn, aldus de minister.
In totaal zijn in Afghanistan nu zestien Nederlandse militairen
omgekomen. Acht
van hen kwamen om het leven door gevechtshandelingen.
Burgemeester Kerckhaert meldt met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden van soldaat eerste klasse Mark Schouwink. De in Hengelo woonachtige militair is vrijdagochtend bij een aanslag in Afghanistan om het leven gekomen. Het gemeentebestuur van Hengelo betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van soldaat eerste klasse Mark Schouwink. De familie, vrienden en bekenden wordt alle sterkte toegewenst om dit grote verlies te dragen. De gedachten van het gemeentebestuur gaan ook uit naar de andere Nederlandse militairen die eveneens slachtoffer zijn geworden en hun families. Op de website van het Ministerie van Defensie is een digitaal condoleanceregister geopend. U kunt daar uw deelneming betuigen: www.mindef.nl. In overleg met de nabestaanden wordt besloten of er vanaf maandag een schriftelijk condoleanceregister in het stadhuis van Hengelo wordt geopend. Bron: www.hengelo.nl