Iedereen kent familie van Mark Schouwink

door onze correspondent

voetballers

 

HENGELO De voetballers van vv Tubantia in Hengelo zijn in diepe rouw gedompeld  door  de dood van soldaat Mark Schouwink. Iedereen binnen de club kent de  'Schouwinks'.  "Op deze manier komt de oorlog wel heel dichtbij", reageert  secretaris Rene Verhoef aangeslagen.

 De familie Schouwink is een begrip bij de club. Vooral omdat vader Gerard er sinds  mensenheugenis voetbalt. Mark  was in het verleden lid, maar broer Ruud speelt nog in het  zelfde team als zijn vader. Verhoef heeft zijn teamgenoten  nog niet kunnen spreken: "Toen ik  rond het middaguur op het nieuws de achternaam hoorde, wist ik meteen hoe laat  het was."

 Na het basisonderwijs aan de Hengelose Schoolvereniging doorliep Mark Schouwink, 22  jaar geworden, tot zijn 16e  de mavo van de scholengemeenschap Bataafse Kamp.

 Aan de Zwavertsweg waar het ouderlijk huis staat, is de verslagenheid groot. Buurvrouw  Wiggers. "Ik heb ze net  gecondollerd. Deze mensen zijn er helemaal ondersteboven van.  Een meneer van Defensie is al sinds vanochtend  bij ze." De Hengelose burgemeester  Kerkhaert betuigde 's middags zijn medeleven.
 Mark ( staand ) en zijn broer RuudHallo Tub-Tieners,
 ( 10de elftal HVV Tubantia )
( verslag van Gerard aan zijn elftal )

Nog nooit heb ik zo'n triest wedstrijdverslag moeten schrijven, denk ook niet dat het wat wordt, we hebben verloren en hoe !!! We hebben onze Mark verloren. De wedstrijd was al gespeeld en toch bij het verlaten van het veld wordt je dan alsnog aangevallen op de meest laffe manier, een verstopte bermbom, precies onder zijn voertuig. Mark was de chauffeur van Dennis van Uhm en samen zijn ze plotsklaps van het speelveld geblazen. Geen tegenstander meer te bekennen en dan toch zo zwaar verliezen..... Hier kun je niet tegen spelen, hier hebben we eigenlijk niets te zoeken. Het was zijn werk, het was zijn ding, soldaat spelen, lekker in de buitenlucht, veel sporten, groepsdingen doen, orders uitvoeren, Mark genoot van het leven als soldaat. Hij keek uit naar de ISAF Missie, okay 5 maand van huis is niet niets maar het zou een geweldige levenservaring gaan worden, het werd nietsm, helemaal niets..........en het zal nooit meer wat worden. Zijn laatste wedstrijd heeft hij gespeeld in het verre Uruzgan en godv........hij heeft hem verloren !!!!

Namens Gisela, Ruud, Chris en Ellen, heel veel dank voor alle tekens van medeleven, rood bloed stroomt door onze aderen en jullie TUBANTIANEN hebben laten zien dat we één grote familie zijn
EENDRACHTIG ZULLEN WIJ U STEUNEN is de mooiste en meest ware strofe uit ons clublied, wij hebben het zelf ervaren. Bedankt Allemaal.
Mark Schouwink: voetballer, sociaal, rustig en open

zaterdag 19 april 2008 | 10:32 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:34

cactusEen ‘geel persoon’ op het kleurenpalet. „Niet cijfermatig, maar sociaal, rustig en open." Zo omschrijft zijn goede vriend Nick de vrijdag in Uruzgan gesneuvelde soldaat eerste klas Mark Schouwink (22). „ Je kon altijd met problemen bij hem terecht", schetst de jonge Hengeloër. Mark stamt uit een echte voetbalfamilie. Tot vier jaar geleden speelde hij bij voetbalvereniging Tubantia in Hengelo. Hij viel de laatste paar jaar regelmatig in bij het veteranenelftal van vader Gerard en zijn oudere broer Ruud. De wedstrijd van dat elftal, het tiende, voor zondag, werd eerder deze week al afgelast. De tegenstander had onvoldoende spelers. Tubantia- voorzitter Peter Leferink werd vrijdag overvallen door het trieste nieuws. „We hebben voor vanmiddag ( vrijdag, red.) een sponsorloop opgezet. De organisatie is in volle gang, die gaat door. Uiteraard staan we stil bij deze zeer tragische gebeurtenis. We nemen een moment stilte in acht, uit respect voor Mark en als steun voor zijn vader en broer.” Tubantia bekijkt nog of de elftallen met rouwbanden spelen.

Mark zat op de toenmalige Kohnstamm-basisschool, bij de Kasbah in Groot Driene. Volgens een vriend bezocht hij daarna meerdere middelbare scholen. Hij haalde in 2001 het mavo-diploma, aan OSG Bataafse Kamp in Hengelo. „Hij haalde het diploma met goede cijfers”, achterhaalt een medewerker aan de hand van een oude klassentabel. Na de mavo zou hij het ROC van Twente aan de Sportlaan Driene hebben bezocht, om enkele jaren geleden voor defensie te kiezen.

Marks familie stelt geen prijs op mediacontact. Dat liet Defensie­voorlichting desgevraagd weten. Wel werd zijn portret beschikbaar gesteld

Hengelose militair gesneuveld in Afghanistan

vrijdag 18 april 2008 | 12:42 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 19 april 2008 | 10:27

HENGELO - De 22-jarige soldaat der eerste klasse Mark Schouwink uit Hengelo is vrijdagmorgen in Afghanistan gesneuveld . Het voertuig waarin hij zat reed op een bermbom. Daarbij is ook de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten Peter van Uhm omgekomen. Daarnaast vielen er twee zwaargewonden, van één van hen is de toestand kritiek. Dat heeft plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman vrijdag bekendgemaakt. De vier slachtoffers zaten allen in één voertuig toen die om 5 uur Nederlandse tijd op een ongeïdentificeerd explosief (IED) reed, ongeveer 12 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. Hun eenheid keerde terug naar de basis na een grotere verkennende operatie in de buurt van Deh Reshan, die donderdagavond werd beëindigd. De familie van de betrokken militairen is inmiddels op de hoogte gebracht. Allen maakten deel uit van het 45 pantserinfanteriebataljon in Ermelo.

onroad

In actie tijdens de ISAF Missie

Door de explosie kwamen naast eerste luitenant Dennis van Uhm (23) ook soldaat der eerste klasse Schouwink (22) om het leven. De soldaat der eerste klasse Norden (20) en korporaal der eerste klasse Hack (25) liepen ernstige verwondingen op. Zij worden verpleegd in het hospitaal op Kamp Holland. De situatie van Norden is kritiek. Hack is stabiel. Volgens Meulman is er vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de aanslag met de bermbom specifiek gericht is geweest tegen de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten. Hij wees erop dat IED's een veel gebruikt wapen zijn in Afghanistan. „Hoewel veel IED's onschadelijk worden gemaakt is het gevaar nooit uit te sluiten”, aldus Meulman. Twee weken geleden raakten elf militairen gewond door twee aanslagen. Een van hen verloor zijn benen en ligt nog steeds in kritieke toestand in het militair ziekenhuis in Utrecht.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft direct het kabinet ingelicht, waarin met grote verslagenheid is gereageerd. Het contrast tussen de feestelijke commando-overdracht een dag eerder van Dick Berlijn naar Van Uhm en de gebeurtenissen nu, had niet groter kunnen zijn, aldus de minister. In totaal zijn in Afghanistan nu zestien Nederlandse militairen omgekomen. Acht van hen kwamen om het leven door gevechtshandelingen.

geplaatst: 18-4-2008, 18:00 door Gemeente Hengelo

Militair uit Hengelo overleden

Burgemeester Kerckhaert meldt met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden van soldaat eerste klasse Mark Schouwink. De in Hengelo woonachtige militair is vrijdagochtend bij een aanslag in Afghanistan om het leven gekomen. Het gemeentebestuur van Hengelo betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden van soldaat eerste klasse Mark Schouwink. De familie, vrienden en bekenden wordt alle sterkte toegewenst om dit grote verlies te dragen. De gedachten van het gemeentebestuur gaan ook uit naar de andere Nederlandse militairen die eveneens slachtoffer zijn geworden en hun families. Op de website van het Ministerie van Defensie is een digitaal condoleanceregister geopend. U kunt daar uw deelneming betuigen: www.mindef.nl. In overleg met de nabestaanden wordt besloten of er vanaf maandag een schriftelijk condoleanceregister in het stadhuis van Hengelo wordt geopend. Bron: www.hengelo.nl