Reacties - Recensies op Killed in Action Mark Schouwink

Het is een tijdje geleden dat Killed in Action Mark Schouwink gelanceerd werd.

Inmiddels zijn er meer dan 1.000 ( !! ) exemplaren over de toonbank gegaan en is de eerste cheque ad € 2.250,00 afgeleverd bij de Stichting Hulphond Nederland.
Er zijn behoorlijk wat recensies over het boek geschreven en veel mensen lieten ons ook op persoonlijke titel weten wat ze van het boek vonden.
Hieronder treft U in willekeurige volgorde een aantal reacties en recensies aan. We hebben de namen van de personen die de reacties gaven ge-anonimaliseerd.aanbieden cheque


http://oorlogsboekenreviews.wordpress.com/overig/killed-in-action-mark-schouwink-gerard-en-gisela-schouwink
Hij was klaar voor de uitzending naar Afghanistan. Zijn lijst met persoonlijke wensen en aanwijzingen voor een mogelijke uitvaart had hij samen met zijn moeder ingevuld. Als een formaliteit dat/die van iedere soldaat, die op missie gaat, verlangd wordt… Echter, voor de ouders van Mark Schouwink werd die lijst bittere werkelijkheid. Een IED (improvised explosive device), kortweg bermbom genoemd, werd hem en zijn pelotonscommandant eerste luitenant Dennis van Uhm fataal. Twee andere militairen Toninho Norden en Roger Hack raakten zwaar gewond. Meer dan 5 jaar later zijn Gerard en Gisela Schouwink pas in staat om hun gevoelens en hun verdriet aan het papier toe te vertrouwen. Er ontstaat een boek “Killed in action. Mark Schouwink”. Het is onlangs verschenen bij Kaftmedia. Het boek is vooral een eerbetoon aan hun zoon Mark geworden, maar tevens is het ook een vorm van pleidooi voor meer respect van buitenstaanders voor onze mannen en vrouwen, die deelnemen aan vredesmissies overal ter wereld.

Op 5 maart 2008 vertrok Mark Schouwink naar Uruzgan. Nog geen 23 jaar oud. Hij was een sportieve, beetje rebelse jongen met een avontuurlijke instelling en met veel gevoel voor humor. Na het zien van een instructievideo van Defensie, voelde hij zich –zoals zoveel jongens- aangetrokken tot het soldatenleven vanwege de kameraadschap die er heerst onder de militairen. Mark doorliep de opleiding tot ‘Tirailleur Pantserinfanterie’ ofwel bedienaar van geweer en/of mitrailleur. Pelotonscommandant Dennis van Uhm, de zoon van de toenmalige Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm kreeg al snel belangstelling voor soldaat Schouwink en bood hem aan zijn chauffeur te worden. Deze eer sloeg Mark niet af, al betekende dat wel dat hij ook op vredesmissie moest. In maart 2008 was het zover, na de vele voorbereidingen vertrok soldaat eerste klas Mark Schouwink met zijn wapenbroeders naar Uruzgan. Een missie, waar hij naar uitgekeken had, doch ook een missie, waarvan hij helaas nooit meer zou terugkeren.

De ouders van Mark waren totaal verslagen, toen ze op de ochtend van de 18de april 2008 het noodlottige bericht te horen kregen. Een kind verliezen is iets vreselijks, de wereld ziet er dan ineens heel anders uit, ondanks dat in het geval van de familie Schouwink de risico’s van de missie bekend waren. Toch ontkwamen ook zij niet aan de gebruikelijke reacties als: “Dit voelt als een schot in de rug, dit is geen oorlog voeren en al helemaal geen wederopbouw, wat doen we daar en waarvoor doen we het??”  Het moeilijkste moment voor hen werd de confrontatie met de pers…Maar er kwamen ook mooie momenten, veel kameraden van Mark lieten zijn ouders weten hoe waardevolle vriend hij voor hen geweest was en er ontstonden vele warme contacten tussen de familie en de militairen.

“Killed in action”is een mooi, imponerend, maar ook een emotioneel eerbetoon aan Mark Schouwink geworden dat ook de lezer tot tranen zal roeren. Het geeft een heel persoonlijk beeld van Mark door de weergegeven e-mails, die hij naar huis zond en waarin hij verslag deed van zijn ervaringen in Uruzgan. Voor zover hij daarover mocht vertellen. Tijdens de missies geldt namelijk een zekere geheimhoudingsplicht om de missie en de manschappen niet in gevaar te brengen. Zeer aangrijpend zijn de verslagen van de militair verpleegkundigen, die als eerste ter plekke waren na de ontploffing van de IED. Emoties moesten opzij gezet worden om het medisch handelen voorrang te geven en vervolgens bleek dat er voor twee slachtoffers geen hulp meer mogelijk was. De mens en de militair streden merkbaar in deze mannen.

Het echtpaar Schouwink laten voorts in hun boek zien, hoe geprobeerd wordt door zowel betrokken burgers als militairen het verdriet te verwerken. Diverse briefwisselingen en toespraken geven hiervan blijk. De mannen en vrouwen bij Defensie zijn weliswaar getraind om te vechten, maar ze blijven ook mensen.  Rangen verdwijnen bij het delen van gemeenschappelijk verdriet. Een beeld dat aan veel buitenstaanders onbekend is.

Het inzetten van Nederlandse militairen bij vredesmissies heeft al heel wat stof doen opwaaien in de maatschappij. Op momenten, wanneer er verliezen te betreuren zijn, laaien deze discussies weer op, in het bijzonder aangemoedigd door de tegenstanders. Binnenkort gaat de missie in Mali van start, de verkenners zijn er al aan het werk. Een gebied, waar felle gevechten gevoerd worden en wederom niemand kan garanderen dat onze mannen en vrouwen weer veilig thuis zullen komen. Of we het nu wel of niet eens zijn met de besluiten van onze regering om deel te nemen aan die missies, feit is dat de militairen namens Nederland uitgezonden worden. Als buitenstaanders kunnen wij niet veel meer dan respect hebben voor deze mannen en vrouwen. “Killed in action. Mark Schouwink” draagt in belangrijke mate daaraan bij.

Aanvullende informatie:

Opbrengst gaat in zijn geheel naar Stichting Hulphond Nederland tbv. Project Veteranenhond

Beoordeling: X X X X Zeer goed.

Pfffffffffffffff.................boek ik 1 adem uitgelezen en deze
stoere kerel heeft het niet droog gehouden ;-) 
Gerard en Gisela, jullie zijn de BESTE ouders die Mark zich kon wensen!

 

Het was een mooie indrukwekkende en emotionele avond. 
PETJE AF VOOR GERARD EN GISELA. 
Ben begonnen in het boek en heb het bijna uit. 
Het is precies omschreven zoals Mark was eerlijk en alles is zo oprecht omschreven! 
Was ook onder de indruk hoe Peter van Uhm zijn rede heeft gehouden. 
Het was een geslaagde boekpresentatie!


www.bol.com/nl/p/killed-in-action-mark-schouwink/9200000022205793


Mark Schouwink sneuvelde 18 april 2008 in Uruzgan toen zijn voertuig op een bermbom reed.
Ook Dennis van Uhm, de zoon van generaal Peter van Uhm kwam bij deze aanslag om het leven, twee andere militairen raakten zwaar gewond.
Het boek is bedoeld als een eerbetoon aan de gesneuvelde Mark, zijn eenheid, Defensie en iedereen die Marks ouders heeft bijgestaan in de zware tijd die volgde.
Het boek bevat een door zijn ouders geschreven korte biografie van Mark, brieven en e-mails van Mark die hij uit Uruzgan verstuurde, verslagen van betrokken
militairen bij de bomaanslag, en een verslag van Marks ouders van de gebeurtenissen vanaf het moment dat ze het slechte bericht kregen.
Verder zijn verschillende toespraken opgenomen, de briefwisseling van Marks ouders met diens eenheid in Uruzgan, herdenkingsmomenten via de voor Mark
opgerichte website en een aantal van de ontvangen condoleances.
Tot slot een verslag hoe het nu vijf jaar later met de andere betrokkenen gaat.
Een document voor een gesneuvelde soldaat dat goed laat zien wat de impact van zo’n gebeurtenis is op diens omgeving en de andere militairen en betrokkenen.
Met enkele kleurenfoto’s, een meeslepend verhaal met een goede verhaalslijn, aangrijpend en eerlijk.


Hallo Gerard en Gisela,
 Ik heb vandaag jullie boek in een keer uit gelezen,  wat aangrijpend en gevoelig geschreven.
Ik heb een nog beter beeld gekregen van wat daar allemaal is gebeurd, heftig hoor.
Je moet het maar kunnen om dit  op papier te zetten.
Ik ben gelukkig dat we in jullie leven mogen zijn.
Veel liefs van K.

Hoi Gerard en Gisela,
Mijn vrouw en ik hebben nog wel even een wijntje gedronken nadat wij thuis waren gisteravond. 
Even alles laten bezinken voor we naar bed gaan en proberen te slapen. 
Meteen naar bed gaan zou toch geen succes voor het slapen zijn. 
Wij hebben vandaag ook de twee uitzendingen van Hart van Nederland teruggekeken. 
Al met al is het een mooie lancering van het boek geworden. Jullie mogen er echt trots op zijn.
Wij hopen dat jullie een fijn gevoel er aan over hebben gehouden.
Toch ook weer een beetje zingeving aan de dood van Mark. 
Laten we hopen dat nog veel mensen steunen zullen ervaren uit het lezen van het boek en dat er begrip door groeit voor onze militairen. 
De mannen en vrouwen waar Mark en Dennis zich zo goed bij thuis voelden.
Warme groet, P

boekpromo

 Hallo Gerard en Gisela,
Heb zojuist via You Tube de presentatie gezien van jullie boek, indrukwekkend ontroerend en moedig! 
Had het ook al gehoord van R zij was ook onder de indruk.
Ik ga dit boek zeker aanschaffen, heb overigens net een boek gelezen (roman) van Paolo Giordano over een jonge italiaan die als legerarts 
naar Afghanistan wordt uitgezonden, geen idee of het iets voor je is, heftig om te lezen maar het gaf mij een beeld van wat die jongens daar meemaken. 
Maar misschien staat het ver van de werkelijkheid zoals jullie die kennen? 
Heb tijdens het lezen wel vaak aan jullie moeten denken. 
Graag wil ik door het kopen van jullie boek een kleine bijdrage leveren voor dit geweldige doel.
Dit wil ik graag even aan je kwijt.
Vriendelijke groet, J


Goedemorgen Gerard (en Gisela),
Heb met bewondering de uitzending gekeken waarin jullie boek gepresenteerd werd.
Zou je me kunnen doorgeven waar ik dit boek kan bestellen (wil het graag aan Jaap cadeau doen). 
Het blijft ook voor hem een onuitwisbare dag. Jaap was niet, zoals je hieronder aangeeft, bij het 'verzendklaar' maken,
maar was als een van de eerste medics aanwezig bij het ongeluk. Vandaar dat ik hem het boek graag wil geven.
Heb vreselijk veel bewondering voor jullie hoe jullie met dit verlies omgaan en wens jullie alle goeds. 
Blijf hem herinneren als een geweldige zoon.
Heel veel sterkte en groetjes, G.
 

Lieve Gerard en Gisela,
Ik heb gisteravond het boek gelezen en ben onder de indruk. 
Ik wist veel, maar nu is het echt een verhaal geworden met een begin en eind. 
Ik kon het ook nog niet helemaal droog houden, want het blijft indrukwekkend. 
F vader heeft het ook al gelezen en die is ook erg onder de indruk. 
En dat je het zo in 1x kunt uitlezen, zegt ook wat over de leesbaarheid.
Goed weekend.

Dag Gerard en Gisela,
Fijn dat ik er bij mocht zijn afgelopen dinsdag! 
Wat moet het een bijzondere en enerverende avond voor jullie zijn geweest.
Ik vond het zeer indrukwekkend. Heb het boek bijna uit en heb wel wat traantjes weggepinkt.
Wat verschrikkelijk als je op zo’n manier afscheid moet nemen van je kind. Moet er niet aan denken.
Hoop dat het boek en alle perikelen er omheen jullie kracht geven! 

 Hallo 
Het was zeker een mooie presentatie. Het boek was zeker mooi, heb hem in 1 keer uitgelezen, met toch wel een brok in mijn keel. 
De promotie is niet nodig, mijn schoonouders wilden er nog 1 bestellen alleen was het overal al uitverkocht en zat er een wachttijd op (hebben jullie misschien nog een adresje)

http://www.ikrouwomjou.com/index.php/httpwinkelbolcomwinkelboekenoverrouw/boeken-over-rouw/148-killed-in-action
Beste bezoekers van IkRouwOmJou.
Vandaag ontvingen wij de boeken tip "Killed in Action, Mark Schouwink" geschreven door de auteurs Gerard & Gisela Schouwink. 
Dit boek is in onze mening een ware aanrader, uiteraard met name omdat dit boek een persoonlijk verhaal verteld, maar zeker ook door 
het feit dat de opbrengst van het boek gaat naar Stichting Hulphond Nederland tbv project Veteranenhond.
 
Het boek 'Killed in Action, Mark Schouwink' kost € 14,95 is verkrijgbaar via www.kaftmediawinkel.nl
Bol.com en de plaatselijke boekhandel (ISBN 9789491061394). 


Tja, alles is al gezegd:
Zo puur
Zo treffend
Zo raak
Zo eerlijk
Zo liefdevol 

Warme groet,
W

boek adv  

"Het boek waarvan je wilt dat het niet geschreven hoeft te worden is uit. 
Pfff heftig. 
Diep respect voor zijn dienstmaten. 
Het is een naslagwerk dat vaak gepakt zal worden. 
Heel mooi gedaan.

 
Wat een ontroerend boek, had een heel laken nodig  !!

 Wel een berichtje plaatsen of toch maar niet doen?
Wat zou Mark willen..
WEL doen, zo hier mijn berichtje. Gisteravond de boekuitreiking, met prachtige woorden van vele betrokkenen. 
Oh wat heeft hij lopen genieten van bovenaf, ik weet het zeker. 
Met trots in zijn ogen en vast en zeker vol bewondering voor met name 2 fantastische ouders en een super broer! 
Tot diep in de nacht heb ik lopen lezen, in 1 klap om 01:34 was het boek uit. 
Gedachten razen werkelijk door mijn hoofd en tegelijkertijd een smile van oor tot oor en een aantal tranen die langzaam van mijn gezicht af druppen. 
Iedere dag ben je in mijn gedachten maar de verschillende data en momenten maken die gedachten nog specialer. 
Gisteravond kwam er weer een 'ster momentje' bij. (Zoals ik het zelf noem) je bent een bijzonder mens en dat mag de hele wereld weten. 
Door een ieder geliefd en terecht neergezet als held, want oh mark wat zijn wij als familie, vrienden en collega's (als ik hun blikken goed heb gelezen) TROTS!
Je bent en blijft altijd in ons hart, al die speciale momenten dat ik aan je denk, trotd over je vertel en verdriet heb omdat ik je echt mis. 
Die koester ik, in mijn eigen gedachten en in mijn eigen hart en toch wilde ik dit delen want ik weet dat ook dit verdriet er bij hoort van het missen.
Bij het horen van een trompet, bij het zien van Ernie, bij de grappen van Ruud, bij het praten met gerard en gisela, 
op 18 april, 3 mei, 4 mei, verjaardagen, kerst, pasen, oud en nieuw en nu ook 3 december sta jij voorop in mijn gedachten omdat ik je nooit wil vergeten!
Lieve mark, ik hou van je en ben blij dat je zo goed van bovenaf op ons let! Dikke kus aan jou.

Ik heb jullie boek gelezen. kippenvel. 
De dag weet ik nog als Gisteren. 
Die zal ik ook nooit vergeten. 
Bedankt voor het uitbrengen van het boek.
veel sterkte. 
Met vriendelijke groet

http://www.vold.nl/index.php/oproepen/diverse-oproepen/119-killed-in-action-mark-schouwink ( Vereniging Officieren Logistieke Diensten )
Onlangs verscheen bij Kaft Media het boek "Killed in Action, Mark Schouwink" waarin de ouders van Mark beschrijven wat er gebeurt als je te horen krijgt dat je zoon is gesneuveld in Afghanistan.  Het is een aangrijpend verslag van de gebeurtenissen rond en na die 18e april 2008, opgetekend door Gerard en Gisela Schouwink, ouders van Mark. Mark kwam om het leven door een aanslag met een bermbom. Hierbij kwam ook Dennis van Uhm om het leven en raakten Toninho Norden en Roger Hack voor hun leven getekend. Het boek is een hommage aan Mark, aan Defensie maar het is ook een met liefde geschreven boek over verlies, verwerking, respect en vriendschap. Generaal b.d. Peter van Uhm schreef over het boek "Een boek om trots op te zijn, over een zoon om trots op te zijn". Veel reacties bereiken de ouders van mensen die het boek inmiddels aangeschaft hebben en gelezen hebben. Reacties zoals: "Pffff.......boek in één adem uitgelezen"; en: "deze stoere kerel heeft het niet droog gehouden"; of: "Ik heb vandaag jullie boek in een keer uit gelezen, wat aangrijpend en gevoelig geschreven. Ik heb een nog beter beeld gekregen van wat daar allemaal is gebeurd, heftig hoor. Je moet het maar kunnen om dit op papier te zetten"; of: "Tot diep in de nacht heb ik gelezen, in één klap om 01:34 was het boek uit. Gedachten razen werkelijk door mijn hoofd en tegelijkertijd een smile van oor tot oor en een aantal tranen die langzaam van mijn gezicht af druppen"; of: "Het boek waarvan je wilt dat het niet geschreven hoeft te worden is uit. Pfff heftig. Diep respect voor zijn maten. Het is een naslagwerk dat vaak gepakt zal worden. Heel mooi gedaan"; of: "Wat een ontroerend boek, had een heel laken nodig!!"; of een reactie als: "Tja, alles is al gezegd: Zo puur, Zo treffend, Zo raak, Zo eerlijk, Zo liefdevol". Het boek is een aanrader voor iedereen die op missie is geweest of nog op missie gaat. De opbrengst van het boek wordt in zijn geheel geschonken aan de Stichting Hulphond tbv project Veteranenhond. Zo doet Mark postuum nog iets terug voor zijn collega's die met een PTSS uit een missie terug zijn gekomen en die veel baat kunnen hebben bij een hulphond.
Het boek is te bestellen via de webwinkel van Kaft Media  http://bit.ly/J0TQvj of via de plaatselijke boekhandel via titel "Killed in Action, Mark Schouwink" (ISBN 9789491061394). 
Prijs van het boek € 14,95. Voor verdere info: marketing@kaftmedia.nl

Hallo Gerard
Wilde je even dit mailtje sturen na het lezen van Killed In Action.
Had het boek deze week besteld en vanmiddag in een keer uitgelezen.
Was blij dat ik alleen was! Wat moet het fijn zijn zo een mooi document van je overleden zoon te bezitten. 
Het heeft me enorm aangegrepen, en natuurlijk richten emoties zich ook altijd naar je eigen omgeving. 
Het gevoel dit mee te moeten maken met je eigen kinderen of kleinkinderen. 
Trots mag je zijn op zo'n zoon, en hij zal trots zijn op zulke ouders. 
Toen Mark nog leefde zal ook jij je weleens de vraag hebben gesteld hoe het zou zijn zoiets te moeten meemaken, 
helaas weten jullie nu hoe dat is en mag ik hopen dit nooit te hoeven ervaren.
Een plaats hebben jullie het nu gegeven, op deze prachtige manier.
De pijn zal nooit verdwijnen, maar ik hoop wel dat hij is uit te houden.
Het niet vergeten lijkt mij ook een positief gevoel te geven, het hebben van een fijne zoon ook al is hij niet meer lijfelijk aanwezig.
Wens je in deze moeilijke maand veel sterkte samen. We zien elkaar weer bij Tubantia.
Groeten , J.

Goedemorgen Gerard en Gisela, 
Ik heb het boek meteen toen ik het kreeg gelezen.In één ruk uitgelezen.
Kon het niet neerleggen. Terwijl ik het las stroomden zo nu en dan de tranen over mijn wangen en voelde ik Martijn over mijn schouder meelezen.
Ik vond het jammer, dat het uit was. Alsof je wilt vasthouden aan hen die daar zijn gestorven en zulk prachtig werk doen. Mark deed mij zo denken aan Martijn. 
De humor en de kracht die ze uitstralen, maar ook het hele piepkleine hartje dat soms om de hoek komt kijken. 
Na een paar dagen heb ik het boek weer opgepakt en nogmaals langzaam gelezen. 
Vasthouden en loslaten ligt dan zo dicht bij elkaar. Het was voor mij ook een heel bijzonder moment. 
.Lieve Gerard en Gisela, dank jullie wel, dat jullie dit boek hebben uitgebracht.
Dit grootse eerbetoon, niet alleen voor Mark, maar voor al onze kanjers. Diep respect. 
Een heel lieve groet van
JN

 

 Men weet niet of men dit boek kan lezen
Omdat hij elke dag zo wordt gemist
Weet dat als men dit boek heeft gelezen
Hij nooit meer uit het geheugen wordt gewist

Beste Gerard en Gisela. 
Ik heb net het boek over Mark uit en wilde even zeggen hoe waanzinnig indrukwekkend het is. 
Diep respect voor jullie! 
Het is ontzettend mooi en ontroerend geworden. 
Groetjes K

Lieve Gerard en Gisela, 
ik zag het boek bij mijn ouders liggen wat jullie geschreven hebben over Mark.
Ik heb het snel meegenomen onder de voorwaarde dat ze hem snel weer terug wilde hebben. 
Ik begon te lezen en in twee korte avonden uitgelezen. Wat een ontzettend mooi boek. 
Ik ken Mark nog van de middelbare school het stukje wat beschreven werd waar hij ook andere interesses kreeg, stappen enz.
Ik herinner me Mark als een vrolijke grapjas,die goud eerlijk was. 
Wat een respect heb ik hoe jullie omgaan met het verlies van Mark. 
Via fb zie ik nu soms foto’s passeren van jullie kleinkinderen.
Wat heerlijk dat jullie hiervan mogen genieten. 
Ik wens jullie het allerbeste en gelukkig hoor ik via mn ouders ook hoe het met jullie gaat.
Kon het niet laten om zelf even een bericht te sturen nav jullie prachtige boek over jullie topper!

hulphond

 Vandaag jullie boek uitgelezen en, eerlijk is eerlijk, er zijn heel wat traantjes gevloeid. 
Nu kan ik helemaal niet tegen het thema ‘afscheid nemen’, dus ik schiet nogal snel vol als het daarover gaat. 
Maar dit raakte me ook echt heel erg. Gek he, van iemand die je helemaal niet gekend hebt? 
Ik vind dat jullie er een mooi en afwisselend boek van gemaakt hebben, dat goed is opgebouwd en een mooi inkijkje geeft ook in het peloton. 
Hulde. Ook voor jullie openheid. Ik hoop dat er nog zeer veel exemplaren verkocht zullen worden. 
Al is het vooral voor jullie zelf een prachtig monument.

 Ik heb zojuist het boek over jullie zoon in een ruk uitgelezen. Ik vond het een prachtig maar ook hartverscheurend verhaal!! 
Ik ben diep geraakt door het verhaal en heb aardig wat tranen laten gaan... ik ben ook opgegroeid in Hengelo en ben 2 jaar jonger dan mark was.. 
Helaas heb ik hem nooit ontmoet, want het was een topper volgens mij!! 
Ik heb respect voor de manier hoe jullie en mark zn maten hier mee om gaan! 
Zoals Peter van Uhm schrijft... een boek om trots op te zijn over een zoon om trots op te zijn. JP

 

 Beste Gisela en Gerard,
Een dikke week geleden heb ik jullie samen met RB en RvD bezocht in het kader van de overdracht van de verantwoordelijkheden van RB in verband met zijn Functioneel Leeftijdsontslag. 
Ten eerste wil ik jullie nogmaals danken voor jullie gastvrijheid en jullie openheid.
Ik heb toen aangegeven dat ik geïnteresseerd was in jullie boek, mede naar aanleiding van het artikel in Libelle waar mijn vrouw mij op wees. 
De avond na jullie bezoek heb ik direct het boek besteld en de techniek tegenwoordig zorgde ervoor dat ik het boek op zaterdag al in de brievenbus had.
Voordat ik het in de handen had was mijn echtgenote al geboeid door het nawoord van Peter van Uhm.
Aansluitend heeft zij het boek in één keer uitgelezen, zo werd zij aangetrokken door jullie verhaal.
Aansluitend heb ik zelf het boeken 'mogen' lezen. Ook voor mij gold dat ik het in één adem heb uitgelezen.
Het is inderdaad een "boek om trots op te zijn, over een zoon om trots over te zijn". 
Mede namens mijn echtgenote wil ik jullie aangeven dat wij het boek heel mooi en openhartig vinden.
Vriendelijke groet en tot ziens, J.

 

 

Over 10 dagen is het alweer 6 jaar geleden dat Mark Schouwink en zijn collega van Uhm overleed. 
Ik heb het boek gelezen en was tot tranen geroerd. 
Zo mooi beschreven hoe ouders, familie,vrienden en kennissen maar ook collega's zich voelden. 
Het heeft mij als moeder van een zoon die bij Defensie zou beginnen en uitgezonden wilde worden,heel diep geraakt.
Ik kan ondanks alles nog zeggen dat mijn zoon nog leeft en een andere richting moet kiezen, het boek herinnert mij er dagelijks aan dat ik hier dankbaar voor mag zijn. 
De dierbaren van Mark moeten hem voor altijd missen, in dit boek leeft hij een beetje voort. 
Respect voor de ouders die dit prachtige indringende boek hebben geschreven.

26 maart 2014
Een prachtig geschreven boek, dat je in één adem uitleest. 
Het geeft een mooi beeld van de onderlinge band van de militairen. 
Mooi om te lezen hoe defensie met de nabestaande omgaat. 
Een boek die iedereen zou moeten lezen om een beter beeld te krijgen van onze mannen en vrouwen op uitzending. 
Dat de opbrengst van het boek ook nog eens naar een fantastisch doel gaat maakt het alleen maar nog mooier.

Ik heb dit boek in een paar uurtjes uitgelezen! 
Het laat precies zien wat voor jongen Mark was, soms lig je in een deuk om een van zijn acties en soms huil je omdat het een herbeleving is. 
Het laat zien hoe hecht de banden in het leger zijn en wat voor ontzettende helden deze jongens zijn! 
Plus de opbrengst gaat naar een heel goed doel! Mijn mening is dat iedereen dit boek zou moeten lezen!

 Heftig, eerlijk, open, eerbetoon aan een kanjer die veel te vroeg is overleden. 
Dit boek moet iedereen gelezen hebben !


Een boek met een lach en een traan dat je in een keer uit leest. 
Enorm resepect voor de ouders van Mark hoe zij met het verlies van hun zoon omgaan. 
Heb het boek in een keer uitgelezen en het inmiddels al meerdere keren herlezen. 
En dat met de opbrengst ook nog weer een goed doel wordt gesteund, helemaal te gek!!


Een boek dat je aangrijpt en even weer terug brengt naar de realiteit.
Respect voor de familie om een wijze te vinden hoe je ermee omgaat / om kan gaan.
De werkelijkheid

Het zal je maar overkomen.....Je zoon verliezen in een onzinnige oorlog. 
En dan ook nog heel ver weg.
Een aangrijpend boek....
Ouders sterkte...

Het levensverhaal van een jonge militair. 
Een erg indrukwekkend boek. 
Leest als een trein. 
Een heel open en eerlijk verhaal over verlies en rouw.


het boek geeft een juiste weergave van wat je als ouders kan overkomen in het geval je zoon een voorliefde heeft om zich in te zetten voor vredes missies
het risico is altijd aanwezig dat...
het boek kan voor veel ouders een steun zijn dat zij niet alleen....hun kind verliezen.
Knap van de schrijvers!! 
Eerbetoon aan hun zoon Mark
..


Het is een boek geschreven uit het hart van de ouders van Mark. 
zodat mensen weten hoe Mark in het leven stond, en waarom hij de keus gemaakt heeft om in het leger te gaan.
Mark was een jongen met het hart op de goede plek.
Het is een eerlijk/oprecht en erg emotioneel boek geworden vooral als je Mark hebt gekend.
En vooral heel goed verwoord en ik denk ook een steun voor andere mensen die zoiets hebben meegemaakt.
Ik heb het in een keer uitgelezen en het komt ten goede aan een goed doel dus echt een aanrader!
En vooral vindt ik het fantastisch dat zijn ouders dit hebben kunnen schrijven met behulp van Kaftmedia
.

Beste ouders van Mark vanmiddag jullie boek in één ruk uitgelezen.
Gehuild en bewondering voor alles wat beschreven is. Wat een mooi mens was Mark, wat een bijzonder peloton had hij. 
Morgen is Mark jarig, alweer een jaar erbij, zonder dat hij ouder wordt.
Dat hij niet is vergeten blijkt uit alles wat ik lees. 
Hij leeft voort in alles wat hij aan anderen heeft gegegeven.

Veel sterkte!

promo boek

Eindelijk heb ik ook het mooi geschreven boek dan toch gelezen. 
Het duurde een tijdje eer ik het boek kocht en erin begon te lezen, daar het toch erg confronterend is. 
Ook onze zoon zat in het 45ste Pantserinfanteriebataljon in de mortiergroep in 2008. 
Een paar keer heb ik het boek opzij gelegd, daar weer zoveel bekende dingen voorbijkwamen, ik zat dan ook geregeld met de tranen in mijn ogen.
Die 4 maanden waren erg heftig voor ons en ik heb daarom heel veel respect voor jullie als familie van Mark, hoe jullie met dit grote verlies omgaan....
Wij mochten onze zoon weer in onze armen sluiten en als er over deze periode gesproken wordt of je hoort weer iets op tv., 
dan komen de emoties weer naar boven en denken we aan de gesneuvelde kameraden van onze zoon. 
Het is nu  6 jaar geleden, maar soms voelt het alsof het pas gebeurd is. 
Wij willen jullie sterkte wensen voor komende vrijdag, maar ook, hoe gek 't ook mag klinken, veel geluk en moed voor de toekomst!


Aan t eind van de middag heb ik eindelijk de moed gevonden om in het boek, wat jullie hebben geschreven, over Mark te beginnen.
Met kerst kreeg ik het cadeau maar wilde het niet lezen omdat mijn eigen zoon op dat moment nog in Afghanistan was.
Al lezend besef ik weer eens extra dat onze zoons dezelfde AMO hebben gevolgd.
Het beeld wat jullie beschrijven van hen na hun laatste oefening in het veld, het binnen marcheren, het uitreiken van de onderscheidingen de beelden worden weer helemaal helder.
Maar ook het moment dat het bericht op tv kwam... mijn zoon toevallig een dagje ziek thuis op de bank... ontdaan... ??? Mark ???
die zat een paar kamers verder op in de gang in Assen. Ongeloof bij mijn zoon.
Tijdens de uitzending van mijn zoon, heb ik vaak gedacht aan Mark, vooral de laatste maand van zijn uitzending omdat het er toen steeds onrustiger werd.

Heb ik vaak het boek gepakt en gedacht zal ik... maar nee ik durfde niet... wat.. als.
Bedankt dat jullie dit alles met ons allemaal willen delen


Ben lid van de stichting ouwe stomp afgelopen Zondag excercitie gehad op onze kazerne in Vught,daar zag ik het boek Killed in Action Mark Schouwink
Lees eigenlijk nooit,maar ben er aan begonnen en uitgelezen.
Heb zo nu en dan wel een traantje weggepinkt.
En inderdaad het is een boek om trots op te zijn.
Wens de familie heel veel geluk toe groeten GvG

hallo familie Schouwink,
Ik heb het boek over U zoon gelezen en al het verdriet wat u toen had en nog steeds hebt.
Ik heb met tranen in mijn ogen het boek gelezen en in 1 keer uit gelezen. zeer ontroerend boek en toch ook nog grappige verhalen.
Veel sterkte familie Schouwink, Vriendelijke Groet, PvdV

Lieve familie van Mark,
Vanavond in enkele uren jullie boek 'killend in action' uitgelezen.
Wat een fijn, openhartig gedenkboek waarbij we in jullie belevingswereld mee mogen lezen.
Wat een zoon, wat een passie, wat een trots, wat een verdriet. Heel veel respect!
Sterkte, houd de herinnering aan Mark levend en probeer te genieten van het leven.
Hartelijke groet van de vriendin van een militair die er bij was.

Vanavond, 09/12/2013 het boekje Killed in action uitgelezen,
 Af en toe met tranen in mijn ogen. Met diep respect voor alle militairen. Met diep respect voor de familie Schouwink.
Mooi dat je door de aankoop van dit boekje de hulphonden steunt.


Ook onze zoon heeft in Afghanistan gezeten. Och wat waren wij blij dat hij heelhuids terug kwam.
Nu besef ik dat het gemis van Mark enorm moet zijn. Respect ook voor CDS.(bd). Peter van Uhm.
Dankzij zijn persoonlijke inzet werkt onze zoon nu buiten defensie en dit was anders niet mogelijk geweest.

Hallo Ik heb jullie boek gelezen.
Kippenvel.
 De dag weet ik nog als Gisteren.
Die zal ik ook nooit vergeten.
Bedankt voor het uitbrengen van het boek.
veel sterkte.

Boek gelezen, 
de harde werkelijkheid over verlies en verdriet, ontroerend mooi. 
Zit nu weer met tranen in mijn ogen en dat op de maandagochtend haha.
Veel kracht voor de 18de en lieve groeten van ons.