Overweldigende opkomst bij Bloemengroet 2014

Niet iedereen die kwam had zich opgegeven, voor ons dus een aangename verrassing dat jullie met zo velen kwamen. Ook een aangename verrassing, sommigen hadden hun partner meegenomen. Denk dat dat een goede ontwikkeling is, kunnen de dames zien op welke wij de Bloemengroet jaarlijks gestalte geven, hebben ze een beetje een idee waar de mannen van eenheid 2.4  het over hebben als ze weer thuis komen na zo'n bloemengroet. Vanaf 10.30 uur was de inloop bij eetcafe de Buren te Boekelo. Elk jaar komen we hier samen in ons eigen zaaltje. We zijn al zo eigen dat ik gewoon achter de bar mag staan en iedereen van koffie/thee en drankjes mag voorzien. Had altijd al graag een kroegje willen hebben en kan dat daar die dag een beetje in praktijk brengen.... Zoals gezegd, het liep storm die ochtend, in totaal waren we uiteindelijk met 38 personen om de Bloemengroet te brengen. Vlak voor vertrek heb ik de eigenaresse nog even gevraagd of ze wat extra broodjes wilde smeren voor de lunch na afloop.....wil niet dat men met een hongerig gevoel de Bloemengroet verlaat.

De avond voor de Bloemengroet waren Ruud en ondergetekende druk geweest om ballonnen te vullen met heliumgas. In Usselo kreeg iedereen een ballon ( een rode of gele ster met een hulpballonnetje ). Wat bleek namelijk, de sterballonnen met daaraan het kaartje gingen niet de lucht in. We hebben snel sóchtends nog wat witte ballonnen als hulpballon geregeld. Gevolg was wel dat mijn auto bijna over de weg zweefde, zoveel helium....... Naast de balonnen kreeg iedereen een rode en een witte roos om bij de foto van Mark te leggen. Elk jaar zetten we de foto van Mark op het plekje waar Mark werd uitgestrooid op 1 augustus 2008.

Martijn Schippers neemt altijd de regie in handen, hij zorgt dat het peloton opgesteld staat en houdt een toespraak:

Gerard, Gisela, Ruud, Bianca, Rilana en Xavi. Leden van 2.4 en andere aanwezigen,
De aanhef  die ik gebruik op 18 april sinds de bloemengroet 2009, verschilt telkens een beetje. Ook dit jaar is daarin weer een verandering, want Ruud en Bianca, na jullie mooie dochter Rilana, is afgelopen jaar Xavi geboren. Gerard en Gisela, jullie zijn opnieuw opa en oma geworden. Met de doopnaam van Xavi wordt de naam van Mark weer doorgegeven. De herinnering aan Mark leeft weer verder in een nieuwe generatie.Xavi 
zal later vertellen dat hij is vernoemd naar zijn oom Mark, die in Afghanistan om het leven kwam. Naast deze wijze waarop door de naam de herinnering aan Mark doorgaat, hebben jullie het afgelopen jaar ook onder veel belangstelling het boek over Mark gepresenteerd. En al vielen de verkoopcijfers jullie in het begin geloof ik een beetje tegen, het is een prestatie van formaat dat de inhoud van de 
website is uitgegroeid tot een boek, dat ook weer bijdraagt aan de herinnering aan Mark, én dat ook nog eens goed doel steunt.

Het is speciaal dat 18 april dit jaar precies valt op Goede Vrijdag. Misschien weet niet iedereen welke gebeurtenis wordt herdacht op deze dag, maar in de christelijke traditie is dit de dag dat Jezus is gestorven. 
Hij stierf niet zomaar, maar gaf Zijn leven voor een hoger doel. Deze dag is dus van oudsher al een dag van herdenken. Naast dit oorspronkelijke doel van deze Goede Vrijdag, zijn wij vandaag ook bijeen om te herdenken………..en eenheid 2.4 en andere belangstellenden, daar zijn jullie voor het zesde jaar bij! Dat jullie hier vandaag wéér zijn is bijzonder. Mark was niet de eerste de beste. Hij was bijzonder. Daarom zijn jullie vandaag hier. Om jullie maat te herdenken, maar ook om de familie Schouwink te steunen in hun verdriet. Ik weet dat zij dat enorm waarderen. Maar ik weet ook dat jullie trouw in het herdenken ligt aan het feit dat Gerard en Gisela de deur altijd hadden, en nog steeds hebben openstaan. Zij zijn geïnteresseerd in jullie, altijd hartelijk en eerlijk en vinden het fijn om contacten te onderhouden met de maten die Mark zo aan zijn hart gingen. Tot nu toe heeft Gerard ons elk jaar bedankt voor onze aanwezigheid. Ik wil dat dit jaar eens omdraaien: Gerard en Gisela, jullie hartelijk bedankt voor de wijze waarop jullie al die jaren 2.4 de gelegenheid hebben gegeven om de gebeurtenissen van 18 april 2008 te verwerken.

Martijn

Martijn Schippers brengt de eregroet.

Na de toespraak van Martijn wordt er een minuut stilte in acht genomen. Iedereen gaat met zijn of haar gedachten terug naar 18 april 2008, naar Mark, naar Dennis, naar Roger en naar Toninho in het bijzonder. Die 1 minuut maakte veel indruk vooral op drie kleinsten in ons gezelschap.Rilana, Nina en Xavi gaven geen kik gaven gedurende de hele minuut .....heel bijzonder. Na de toespraak van Martijn heb ik alle aanwezigen bedankt voor hun komst, men komt van heinde en ver en alleen daarom willen we er altijd een mooie dag van maken. Ze komen om Mark te gedenken  maar ook om elkaar weer te zien. Ik eindigde mijn toespraak met een toepasselijk gedicht:

Het leven is als een ketting

Met schakels van geluk

En dan opeens op een dag

Dan is die ketting stuk

Een schakel is gebroken

De band zo maar verstoord

Je blijft zitten met vele vragen

Er ontbreekt elk zinnig woord

Waarom die knal op die 18de april

We zullen het nooit weten

Eén ding staat vast

We zullen Mark en Dennis nooit vergeten

De schakel is gebroken

Maar sterk is nog steeds de band

Want de herinnering aan jullie twee

Die houden wij met zijn allen in stand.

Na de toespraken gingen  na een 3-2-1 de ballonnen de lucht in. Niet alle ballonnen gingen zo als we vooraf gedacht hadden, er bleven er een paar in de bomen hangen bij het het crematorium. Toen ik smiddags nog even ging kijken waren de meeste ballonnen alsnog losgekomen door de wind, slechts twee balonnen zaten nog in de boom, zijn er toch mooi 36 richting Mark en Dennis gegaan !!! Na de ballonnen , de bloemengroet. Door het leggen van twee rozen bij de foto van Mark en het brengen van een groet laat een ieder duidelijk blijken dat men Mark en Dennis niet vergeten zijn. 

roos 2014

Na de bloemengroet begeven we ons traditie-getrouw weer naar eetcafe de Buren te Boekelo waar we een eenvoudige lunch nuttigen en nog even gezellig napraten en bijpraten met de jongens. 
Tegen 15.00 was iedereen weer vertrokken en konden wij met een voldaan gevoel huiswaarts keren, wederom een zeer geslaagde Bloemengroet...

Allemaal nogmaals bedankt voor jullie komst, ook iedereen die op de een of andere manier iets van zich liet horen, allemaal heel erg bedankt.
 Mark leeft nog voort in vele harten en dat is heel mooi en heel bijzonder want begonnen we deze website ooit niet eens met de doelstelling
 "Mark mag en zal niet vergeten worden ? "